COLOURS, RACES AND RELIGIONS ARE NOT OUR MATTERS ! |
TOPLUMSAL İKTİSADIN BAŞ BELASI BİREYSEL NARSİSİZM (ÖZET YAYIN)
A) ÖNSÖZ
Memleketler parasızlıktan değil ahlaksızlıktan çöker der çiçero. Para ve ahlak kavramları yan yana geldiğinde davranış (sosyoloJi, psikoloji, teoloji vb), finans mühendisliği, ekonomi ve siyaset bilimlerinin ayrılmaz bir bütün olduğunu bilmeyen toplumlar ruhbanist deccaliyetin kasıtlı algı yönetimi yüzünden kapitalizmi ahlaki yozlaşmanın tek sebebi olarak kabul etmeye meyilli olurlar. Dahası, para karşılığı çalışan ve tüketen herkes temelinde kapitalisttir diyen savunmacılar ile herkesi tüketmek için para karşılığı çalışmaya özendiren kapitalistlerdir diyen demogoglar arasındaki beyhude tartışma yüzlerce yıldır sürmekte ve trajikomik olarak orta yolu bulmak adına devreye alınan sosyalizm, kapitalizm, laisizm vs –izmler de medeniyete her ikisinden daha büyük çatışma ve zararlar vermiştir. Pandemi ertesinde kaçınılmaz olarak tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizde bu paradoks kendini fazlasıyla belli etmiştir. Öyleki din ve siyaset gibi müşterek yönetişim mekanizmaları dejenerasyon noktasında yetersiz kalınca; ahlak ve para ilişkisinin önemini bir kez daha toplumlara hatırlatmak isteyen küresel ekonomi birlikleri yani kapitalizmin öncüleri, daha önce defalarca dile getirdiğim greedyflation yani hırs enflasyonu kavramını bir ölçümleme, teşhis ve tedavi metodu olarak devreye almışlardır. PDF formatında kaleme aldığım bu makale setim düşük karbonlu yeni ekonomi rejimine evrildiğimiz bu süreçte, kripto para ve metaverse gibi sanal dönüşüm metodlarıyla hızlanan bu sıra dışı rejimin 2036 yılı için hedeflediği mitigation yani arınarak azaltım etabı öncesi bilinçsel benlik kazandırma amacı taşımaktadır.
B) HİPOTEZ ÖZETİ
Daha öncesinden kaleme alıp yakında yayınlayacağım kadim tarih ışığında finansal deccaliyet makale setimde de okuyacağınız üzere, sözde toplumsal ahlakın inşası ve yönetişimi adına inşa edilen ruhbaniyet anlayışı bugüne kadar olan tüm sosyoiktisadi çöküşlerin nasılki sebebi olmuşsa, evrensel yeni Düşük Karbonlu Ekonomi Rejiminin de baş düşmanı olarak kendini belli etmeye başlamıştır. Yöntem, sanal dönüşüm sürecindeki toplumları her bir kuşağa özgü hazırlanmış yazılımlar ile geçmiş zamanlarda olduğu gibi ahlaki çöküntüye uğratmaktır. Bireylere amaca ulaşmak için her yol mübahtır yaklaşımını içeren Makyavelist çanağın içine sokmak adına insanın yaradılışında var olan kibir, ego, ben merkezcilik, yalan, çıplaklık, sapkınlık, şiddet, kıskançlık vs zafiyetler sosyal medya ve yeni nesil algoritmik finansal kazanç platformlarıyla evrensel toplum karakterine işlenmeye çoktan başlamıştır. Covid’den daha hızlı ilerleyen bu virüse karşı kendini güncelleyemeyen mevcut din sistemleri de bu deccaliyetin hedefinde olduğu için, gerçekçi futuristler metaversin yakın bir zamanda kendi dinini ilan edeceği görüşündedirler. Kaldı ki yaradana inanırım ama dinsel inançlara hayır görüşüyle peydahlanan deizmin, Y kuşağından itibaren inanılmaz bir hızla kabul görmesinin sapkın inanç sistemlerini yaygınlaştırmasına rağmen kadim inanç sistemlerini bilmeden her tür yaradan/yaradılış gerçeğini ilkellik olarak görenlerle buna karşı dini bir siyasal görüş haline getiren tarikadi gruplar arasındaki çekişmeler, bu gelecek iddiasını güçlendirmektedir. Özünde kötülüğe karşı toplumların iktisadi refahının siyasal refahta getireceğine inan biz iyilikçi finans mühendisleri bu bağlamda tüm odak noktamızı makro algoritmik finans modelleri üzerinde yoğunlaştırıp bunları küresel para sisteminin beyni olan HFT (High Frequency Trading) mekanizmasında uyguluyorken, bundan böyle savımız bunu tamamen bizlerin kontrolünde olan spesifik FAI (finansal yapay zeka)’ya bırakıp, yeni nesil Finansal Ahlak Modellemeleri’ne yoğunlaşmaktır. Başlangıç noktamız bireyler toplumu, toplumlar ekonomiyi dizayn eder inancından hareketle, Finansal Davranış Bilimlerinin bireye yönelik gerçekleriyle hareket etmektir. Haliylede önce bireysel NARSISIZM’i çok iyi anlamak gerekmektedir.
C) FINANSAL DAVRANIŞ BİLİMLERİ NÖRO LİNGUSTIK PROGRAMLAMA AÇISINDAN NARSISIZM
Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) nın 5.baskısını çıkardığı DSM (Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı) bilinen psikiyatrik ve pskololik rahatsızlıkların yanı sıra kişilik bozukluğu olan Narsisizm’e de oldukça ayrıntılı yer vermekte olup tüm klinik psikolog, psikiyatr, lisanslı kişisel gelişim uzmanları, koçları ve hatta ilişki terapistleri için narsistik birey adına tanım ve teşhis için öncelikli bir başvuru kaynağıdır. Internet bu konuda binlerce yorumsal kaynağa ev sahibi yapmakla birlikte daha detaylı ve doğru bilgiler için diplomalı ve tecrübeli yayıncılara tenezzül edilmesi şarttır. Ben Finansal Davranış Bilimleri bağlamında aldığım ve defalarca deneyimlediğim Nöro Lingustik Programlama (NLP) penceresinden konuya yaklaşıyorum ve soru cevap şekilnde özetleyeceğim bakış açımı:
1.Nedir?
Narsistik Kişilik Bozukluğu (Narcistic Personality Disorder) yani kısaca NPD, bir hastalık değildir. Bilakis her insanın yaradılıştan yada sonradan edindiği ve herkeste farklı ölçeklerde bulunan ego, kibir, bencillik, megolamani, gurur, öz güven eksikliği yada fazlalığı, kompleksler, fobiler, hibris, güvenç gibi duyguların zamanla kontrolden çıkarak sosyopati, aşırı özgüven, duygusuzluk, empati yoksunluğu, disinhibisyon, grandiyoz, suçluluk eksikliği, manuplatif karakter, dürtüsellik, mitomani, pişmansızlık, yüzeysel çekicilik, , menfaatçilik, sadizm, macdonald triadı, cinsel objeksiyon vb psikopatik davranışlara evrilmesidir.
2.NPD birey toplum için ne zaman ciddi bir tehdittir?
Birey narsizmini bilinçli bir şekilde makyavelizm ve psikopatiyle birleştirdiği an artık “karanlık” olarak adlandırılır ve toplum için ciddi tehdit oluşturur. Toplumları felakete sürükleyen liderler, iyi liderleri kötülüğe teşvik eden kılavuzlar ve seri katiller karanlık NPD bireylerdir.
3.DSM5’e göre bireysel NPD temel kriterleri nelerdir?
+Büyüklenme
+Güç, başarı, güzellik ve aşka dair fanteziler
+Özel biri olduğunu ve sadece kendisi gibi bireyler tarafından anlaşılabileceğine inanma
+Hayranlık ve ilgiye muhtaçlık
+Manipulasyon
+Empati yoksunluğu ve suçluluk duymadan sömürme
+Kıskanma ve kıskanıldığını düşünme
+Aşagılama
4.Uluslar arası Sosyoloji Birliğine göre bireysel NPD yoğun sosyolojik kriterleri nelerdir?
+ Kendinde eksikler bulma ve estetik kaygılara yönelik arayışlar
+ İletişim & ikna becerisi
+ Geniş sosyal çevre ve spesifik grupçuluk
+ Makyavelizm ve Çıkar odaklılık
+ Algıda seçicilik ve mükemmelliyetçilik
+ Paranoik Şüphecilik ve araştırıcılık
+ Fantastik sexuel beceri
+ Ahlaki dejenerasyon
+ Liderlik & yönetim arzusu ve yeteneği
+ Konfabulasyon, halisunasyon, hasetlik ve yalana yatkınlık
5.Dünya Sağlık Örgütüne Göre bireysel NPD yoğun biyolojik tanı kriterleri nelerdir?
+ Saç dökülmesi yada aşırı kıllanma
+ Sinirsel sorunlar, duygusal gitgeller ve depresyon
+ Fizyolojik olmayan görme bozuklukları
+ Fizyolojik olmayan bölgesel yağlanma
+ Fizyolojik olmayan nefes problemleri, kardiyak sorunlar
+ Fizyolojik olmayan jinekolojik ve ürolojik rahatsızlıklar
+ Fizyolojik olmayan aşırı üşüme yada sıcaklama
+ Hormonal dengesizlik, alerjik semptomlar ve bağışıklık sistem zayıflığı
+ Hücresel bozulmalar ve tiroide bağlı hastalıklar
+ Ortopedik rahatsızlıklar
+ Uyku ve yemek alışkanlıklarının bozulması
+ Frijitasyon yada nemfomani
+ Nedenlendirilemeyen mutsuzluk, huzursuzluk ve boşluk hissiyatı
+ Yüksek IQ
+ Nörolojik halisunasyonlara bağlı korkular
6.NLP Genel bireysel NPD tanı kriterleri nelerdir?
+ Gerçekçi karakter farkındalığı (parametrik)
+ Ölçümlenebilir özgüven algısı, mitomani ve megolomani kontrolü (parametrik)
+ Duygusal geçişler, ikilimler, tutarlılık ve karar verme yetileri (parametrik)
+ Takıntılar ve fobiler
+ Yalanlar, fanteziler, beklentiler ve hayaller (parametrik)
+ Arzulanmayan eylem, duygu ve karşı görüşlere verilen tepkiler (parametrik)
+ Hormonal dengesizlikler ve fiziksel rahatsızlıklar
+ Kendi düşünce ve davranışlarını eleştirebilme becerisi olup olmaması (parametrik)
+ İletişim becerilerinin empatiye açık olup olmaması (parametrik)
+ Teşhirciliğe ve cinsel yönelimlere yaklaşımı
+ Teoloji, inançlar, dinsel ritüeller gibi toplumsal geleneklere ve kamusal kanunlara yaklaşımı
+ Cinsel söylem yada espri anlayışı ve benzeri yaklaşımlara tepkileri
+ Beslenme alışkanlıkları
+ Çevre ve ailesine uyguladığı kategorisel yaklaşımlar (parametrik)
+ Liderlik ve yönetişim yetenekleri (parametrik)
+ İmla ve diksiyon uyumu, fonetik-frekans titreşimleri (parametrik)
+ Fiziki davranış tutarsızlıkları (parametrik)
7.NPD Aşamaları Nelerdir?
+ Yardakçı Uçan Maymunların seçimi ve cinsellik, lüks, fanteziler, duygusal istismar ve fantastik kurgularla hedeflenen 1.sınıf kurbanın ağa düşürülmesi
+ Breadcrembling, gaslighting, lovebombing, ghosting, konfabulasyon, hoovering, stashing, aldatma, yalan vb manuplasyonlarla kurbanın çıkarsal sömürülmesi ve devamlı alternatif kurban arayışları
+ İşi biten 1.kurbanın fitne, fesat vb karanlık psikolojilerle suçlanarak dışlanması
+ Kriminal vukuatlara giriş, bocalama ve hukuksal sonuçlarla yüzleşememe
+ Reddiye, yalnızlık ve isyankarlığa bağlı depresyon
+ Madde ve Alkol bağımlılığı
+ Yakın çevre ve ailede yaratılan travmalar
+ Toplumda yaratılan rahatsızlık, dejenerasyon tetiklemesi ve dışlanma
+ Şizofreni evresi
+ İntihar
8.NPD Bireyin rehabilitasyon metodları nelerdir?
+ Psikodinamik Psikoterapi yada Grup Tedavisi (Uzman psikolog eşliğinde tedavi)
+ NLP (Bireyin kendi farkındalığını tetikleyerek onunla beraber rehabilitasyonu sağlamak)
+ Self Terapi (Kişisel farkındalıkla bireyin destek almadan kendisini rehabilite etmesi)
D) TOPLUMSAL NPD RİSKLERİ
Toplumu bireylerin oluşturduğu gerçeğinden hareketle bir toplumdaki NPD birey sayısının artmasının toplumsal gelişim adına ne denli risk olduğu sonucuna rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Bireyin kişilik bozukluğu anlamı taşıyan Narsizm önce bireyin ailesini ve akabinde yakın çevresini psikolojik bir sarmalın içine sokarak toplumsal dejenerasyonu tetikleyen en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor.
Öyleki, psikomatik sebeplere bağlı kadın cinayetleri, gasp, sadistik eylemler vs suç oranlarının yüksek olduğu kentlerde bunun alkol-madde bağımlılığı ve seksuel sapkınlık gibi sosyolojik yapı sorunsallarına bağlanmasının altında yatan neden, aslında o toplumdaki narsistik bireylerin sayısı ve o toplumda yarattığı olumsuz etkinin gücüyle ilintilidir.
Interpolün yayınladığı bir rapora göre dünyada suç oranının en yüksek olduğu 5 kentin dördüne evsahipliği yapan Meksika’da NPD tanı tekniklerinin tamamı kullanılarak yapılan bir araştırmaya göre bu kentlerde deneylenen insanların %79’unun Obsesif NPD olduğu tespit edilmiş. Hatta söz konusu bilimsel araştırma raporu obsesif NPD çiftlerin çocuklarının kalıtsal olarak ebeveynlerinden %10 daha fazla psikomatik özellikle doğduklarını ve hem bu kentlerde sayısı hergeçen gün artan çetelerin bunlardan oluştuğunu hemde suç çeşitliliği ve şiddetinin arttığını gösteriyor. Benzer şekilde bu 4 şehirin kamusal suç olgusunun yanı sıra aile yapısı olarak ciddi bir dejenerasyon içinde olduğu sonucu da tespit edilmiş. Üstelik görece suçtan uzak diğer Meksika şehirlerinin de aile ve ticari ilişkiler bağlamında ahlaki yapısını bozacak şekilde. Örneğin Tijuana şehrinde yaşayan ailelerin ensest ve fuhuşla iç içe olma durumu durumu %90 iken; 10 yıl önce bu oranın %25 seviyesinde olduğu Meksiko city’deki aileler, Tijuana aileleriyle birleştikçe günümüzdeki ahlaki deformasyon oranı 10 yıl içinde % 25 ten %70 seviyesine çıkmış durumda.
Bu durum yazımında ana fikirlerinden birisi olan Ruhbaniyetin % 90’ı Katolik Hristiyan olan Meksika halkı ve Katolik Vatikan Papalığına kökten bağlı olan Meksika Devleti nazarında çözüm olarak görülmesini de beraberinde getiriyor. Mesela başkent Meksiko’da yer alan Metropol Katedraline bağlı yüzlerce katolik cemaat/tarikat kilisesine verilen ayrıcalıklar bilinçli Meksikalıların her geçen gün tepkisini çekiyor. Fakat bu tarikatların 2006 da yılında devletin uyuşturucu kartellerine karşı başlattığı mücadeleden 7 yıl içinde harcadığı 3 milyar dolara yakın ve onbinlerce sivilin ölümüne rağmen 2013 yılında pes ediyoruz itirafının altında bu imtiyazlı ruhban sınıfının olduğu bağımsız gözlemci ve gazeteciler tarafından ortaya konmasına rağmen halen daha tedbir alınmamıştır. Bu sonuçtan en çok etkilenen ise devletin başında olduğu kamusal disiplin ve din olgusuyla eşdeğer ahlaki değerler kavramlarına olan inancını kaybeden ve sosyal medya etkisiyle hergeçen gün yozlaşan Meksika gençliğidir. Daha da ötesi NPD olmayan, etik değerler sahip yüksek eğitim ve bilincine sahip Meksika’lı gençler arasındaki ülkelerini terk ediş oranı 2013 yılından buyana yıllık %40’a ulaşmıştır. Bu toplumsal sorunun getirdiği diğer bir olumsuzlukta 68 farklı dil konuşan farklı toplumlardan oluştuğu için resmi adı Meksika Birleşik Devletleri olan bu ülke ciddi bir bölünme riskiyle karşı karşıyadır.
Dolayısıyla sadece küçük bir örnek olarak verdiğim Meksika bile bize Narsisizmin asla küçümsenmemesi gereken toplumsal bir veba olduğunu göstermektedir.
E) NPD’NIN TÜRKİYE EKONOMİSİ VE GELECEĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Bu bölümü siyasal belge ve ifadeler içerdiği için İngilizce olarak yayınladım. Sadece yakınen tanımak suretiyle güvendiğim gerçek vatansever, objektif siyasetçi ve finansal okuryazar dostlarla paylaşmak istiyorum. Fakat çoğu makalemde aslında buradaki görüş ve donelerimden esinlendiğimin de bilinmesini rica ederim.
F) NARSISIZM VEBASINA KARŞI ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
+ Her bireyin NPD şüphesiyle kendinde farkındalık yaratması
+ NPD uzmanlarının çevresindeki tüm bireysel NPD’lere profesyonel rehabilitasyon desteği vermesi
+ Devletin internet mecrasında yayın yapan sexting, dateing, eşleştirme ve arkadaşlık sitelerini VPN’i de hesaba katarak kapatması ve facebook, instagram vb sosyal medya platformlarındaki ilgili paylaşımları denetim altına alması
+ Devletin tv lerdeki sabah kuşağı yayınlarını sonlandırması
+ Üst düzey yönetici ve bürokratların teknik NPD testine tabi tutulması
+ KPSS testi ve mülakatlara teknik NPD testinin de eklenmesi
+ NPD tedavisinin öncelikli SGK desteklemesine alınması