COLOURS, RACES AND RELIGIONS ARE NOT OUR MATTERS ! |
TIMKAT FESTİVALİ
ETYOPYA nüfusunun % 80 i ortodoks Hristiyan olan ve dini değerlere çok önem veren bir ülkedir. Tüm geleneksel dini kutlamalar büyük bir canlılıkla kutlanmaktadır. En önemli ve renkli ortodoks bayramı TIMKAT'tır. |
Timkat (Timket yada Timqat olarakta bilinir) Etyopyalı Ortodoks Hristiyanların kutladığı Epiphany yani Yortudur. ( Hristiyanlarca Hz. İsa'nın beden alışının, 12 günlükken din adamlarıyla konuşmasının, vaftizci yahya tarafından vaftizinin kutlandığı bayram ). Dünya Hristiyanlarından farklı olarak Etyopya takvimine göre Terr döneminin 10.gününe denk gelirki buda her yıl 19 yada 20 ocağa denk gelmektedir. Timket Hz.İsa’nın Ürdün nehrinde vaftiz edilişini kutlama festivalidir. Onu diğerlerinden farklı kılan farklı rituelidir ki Ürdün’ü ziyaret eden Hristiyan hacıların ritüelleriyle benzerlik göstermektedir. İlk dönem Avrupa’lı ziyaretçiler vaftizci din adamlarının uygulamalarını gördüklerinde şaşırmışlar ve gelenekçi Hristiyanların “ günahlardan arınmak için tek vaftiz “ ( Nicene Creed ) anlayışından hareketle bu durumu dini bir yanlış olarak değerlendirmişlerdir. |
Timkat seremonilerinde akit sandığını sembolize eden ve tüm Etyopya sunaklarında bulunan; çok elegant bir örtüyle sarmalanmış Tabot adı verilen sanduka; papazın başı üzerinde ve arkasında büyük bir alayla ortaya çıkartılır.
Sair zamanlar papaz haricinde halkın nadiren görebildiği Tabot inanışa göre vaftiz için Ürdüne gelen İsa’nın Mesihliğinin belirtisidir. Sabaha karşı saat 2 civarında su kenarında ilahi şarap ve ekmek ayni yapılır. Törene katılanlar geleneksel vaftiz ritüelini sembolize ederler ama festival henüz yeni başlamıştır.
Öğlen olduğunda büyük bir kalabalık içinde rengarenk süslenmiş kutsal sunağında bulunduğu rütuelin sergilendiği meydanda toplanır.
Cübbelerini giymiş ellerinde rengarenk şemsiyeler taşıyan papazlar şarkılar söyler, dans eder. Yaşlılar ellerinde silahlar marşlar eşliğinde görkemli geçiş yaparlar. Orta yaştakiler hep bir ağızdan muhteşem bir koro halinde haaa hooo sesleri çıkartarak, çocuklarda tüm cıvıltılarıyla bu tören geçişinde yer alırlar. En güzel kıyafetlerini giymiş kadınlar gerçektende yıl içinde en özgür oldukları bu günün tadını çıkartırlar. Genç kız ve erkeklerin karşılıklı yaptıkları geleneseksel danslar olağansütü göresel bir şölendir. Retorik kutsama bittiğinde herkes yortu ziyafeti için evine döner.
Timkat festivalinin en renkli kutlandığı yerlerin başında çok eski bir yerleşim birimi olan Lalibela köyü gelmektedir. Burası 100 yıldan fazla hükümranlık sürmüş kral Lalibela tarafından kurulmuş her yeri taş manastırlarla dolu kutsal bir köydür. Buradaki kiliseler kuzey ve batı grubu olarak iki ana sınıfta toplanmıştır. Hepsi monolitik bir anlayışla volkanik kayalara insaş edilmiştir ve birbirlerine tünellerle bağlantılıdır. Kral Lalibela’nın mezarı girşi kadınlara yasak olan Bet Golgotha kilisesinin içindedir. Kiliselerin içi oldukça fantastik ve gizemlidir ve bazılarında freskler yer alır. Neredeyse hepsinin üstü erozyon nedeniyle toprakla kaplanmıştır. Üzeri açık olan tek kilise Aziz George’dir ki en etkileyicide budur. Haç şeklinde inşa edilen bu kilise yukarki tepelerden çok etkileyici gözükmektedir. Köyün civarında görülmeye değer çok sayıda farklı yapıda kilisede yer almaktadır. Köye ulaşım oldukça zahmetlidir. Otobüsle 2 günlük bir yolculuktan sonra varılabilmektedir. Lakin köyün hemen yanında bir havaalanı yapılmıştır ve Etyopya havayolları buraya haftada 3 kez sefer düzenlemektedir.