COLOURS, RACES AND RELIGIONS ARE NOT OUR MATTERS ! |
ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ'NİN SELEKA SORUNU
Orta Afrika Kırsal Savaşı olarak bilinen içsavaş şu anki devlet başkanı François Bozize’nin 2003 yılında iktidarı devirmesinden sonra Michel Detodia’nın liderliğinde kurulan Demokratik Birlik Güçleri ( UFDR ) örgütü tarafından Bozize’ye karşı başlatılmıştır. 2004 yılında başlayan bu içsavaşın komşu Sudan’da ki Darfur olaylarıyla yakın ilişkisi olduğu düşünülmektedir. 10.000 e yakın sivilin göç etmesine neden olan çatışmalar 2007 yılında taraflar arasında imzalanan ateşkes antlaşmasıyla durmuştur.
Lakin UFDR ve bazı isyancı gerilla grupları Seleka Koalisyonu altında birleşerek hükümetin 2007 Barış Anlaşması şartlarına uymadığı gerekçesiyle Aralık 2012 de savaşı tekrar başlatımıştır. FRANSA, ÇAD ve SUDAN devletleri bu sürecin önemli aktörleri olarak ön plana çıkmıştır.
SELEKA : Orta Afrika Kırsal Savaşında hükümet güçlerine karşı savaşan militarist gerilla gruplarının oluşturduğu birliktir. Başkan François Bozizé’nin barış anlaşması şartlarına uymadığını öne sürerek görevinden istifa etmesini istemektedirler.
SELEKA Koalisyonunun tarafları aşağıda özetlemiştir:
UFDR: Tam adı Union des Forces Démocratiques pour le Rassemblement olan UFDR hem Selekanın kurucusu, lideri ve en büyük grubu hemde 2004-2007 yılları arasındaki içsavaşın başlatıcısıdır. Grubun liderliğini General Damane Zakaria yapmaktadır. SUDAN hükümeti grubun en büyük destekçisidir.
APRD: Tam adı L’Armée Populaire pour la restauration de la république et la démocratie olan APRD koalisyonun kuzeybatı operasyonlarından sorumlu kanadıdır. Liderliğini eski başkan Patasse’nin koruma müdürü Florian Djadder yapmaktadır. Grup tüm Patasse sempatizanı alt grupları ve kuzey doğuda varlık gösteren isyancı grupları bünyesine almıştır.
MLCJ:Tam adı Le Mouvement des libérateurs centrafricains pour la justice olan MLCJ, UFDR den kopmuş bir grubtur. Abakor Sabone grubun lideridir.
FDPC: Abdoulaye Miskine tarafından yönetilir.
GAPLC : Tam adı Groupe d'action patriotique pour la liberation de Centrafrique’dır.
CPJP: Tam adı Convention of Patriots for Justice and Peace’tır.
SUDAN hükümeti Seleka’ya destek vermekle suçlanmaktadır
ANGE FELIX PATASSE 1993-2003 yılları arasında başkanlık yapmış bir politikacıdır. Şuan devlet başkanı olan François Bozizé tarafından 2003 martında devrilmiş ve Togo’ya sürgüne yollanmıştır. 7 aralık 2008 de hükümetle diyalog için ülkesine geri dönmüş ve ilk açıklamasında politik huzur için Bozizenin darbeyle koltuğundan indirilmesine gerek olmadığı, çözümün 2010 yılındaki seçimler olduğunu söylemiştir ve bu açıklamanın akabinde 9 Kasımda başkan Bozize ile görüşmüştür. Bu görüşmeden çıkışında Bozize ‘ye teşekkür ederek; ülkenin problemlerini kardeşçe bir atmosferde müzakere ettiklerini sve 2010 seçimlerinde resmen aday olduğunu söylemiştir. Fakat hastalığı buna müsaade etmemiş ve 5 Nisan 2011 de Kamerun’da tedavi gördüğü hastanede ölmüştür.
Libya ve Muammer Kaddafi her fırsatta Patasseyi desteklemiş; Fransa ise politik yaşamının ilk periyodunda verdiği desteği sonradan durdurarak kendisini yalnız bırakmıştır.
FRANCOIS BOZIZE ülkenin şuanki devlet başkanıdır. Ange Felix Patasse’nin ordu komutanıyken 2001 de kendisine karşı isyan hareketini başlatmış ve sonunda devirmeyi başarmıştır. Seleka kolasiyonu tarafından 2007 barış anlaşması şartlarını yerine getirmemekle ve aile fertlerinin usulsüzlüklerine göz yummakla suçlanmaktadır.
ÇAD devleti tarafından hem askeri hem lojistik olarak desteklenmektedir.
FRANSA Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşlarınca tüm problemlerin ve huzursuzluğun temel nedeni olarak suçlanmaktadır. Aralık 2012 de bpzulan ateşkes neticesinde binlerce Orta Afrikalı başkent Bangui’de ki Fransız konsolosluğu ve Fransız Havayolları bürosu önünde toplanarak Fransa’yı protesto etmiş ve Fransız binalarını taşlamıştır. Protestoların en ön saflarında iktidar partisi Kwa Na Kwa ve başkan François Bozizé taraftarlarının olması dikkat çekicidir.
ÇAD devleti tüm mekanizmalarıyla başkan Bozize iktidarının en büyük destekçisidir. Binlerce Çad askeri Orta Afrika ordusuyla birlikte Seleka güçlerine karşı savaşmaktadır. Çad ve Seleka’ya destek vermekle suçlanan Sudan hükümeti arasında uzun yıllardır büyük bir anlaşmazlık vardır.
SUDAN iç savaşın başlangıcından buyana UFDR ve Seleka koalisyon güçlerinin en büyük destekçisidir. Çad hükümetiyle uzun yıllardır çekişme, anlaşmazlık ve çatışma yaşamaktadır. Sudan hükümeti Çad’ı Darfur’da ki isyancı gruplara destek vermekle suçlamaktadır.