COLOURS, RACES AND RELIGIONS ARE NOT OUR MATTERS ! |
TÜRKİYE'DE Kİ DAVRANIŞ KURALLARI
Yurtdışından Türkiye'ye gelecek bir misafiriniz varsa onun Türkiye'de ki davranış kurallarını bilmesini bekleyemezsiniz. Aynı şey siz onun ülkesine gittiğinizde sizin içinde geçerlidir. Kültürel yakınlaşma bu davranış kurallarının bilinmesi ve bu kurallara saygı gösterilmesiyle başlar. Lütfen misafirinizi gelmeden önce uygun bir şekilde Türkiye'de kabul edilen davranış şekilleri hakkında bilgilendirin
Türkiye'ye ilk kez gelen bir misafir Türk adetleri karşısında şaşkına dönsede kısa bir süre sonra yıllardır Türkiye'de yaşamış yada bir Türk gibi hissetmektedir. Bu durum Türk adet ve göreneklerinin kabul edilebilir olduğunu ve sempatiyle karşılandığının ispatıdır.
Türk davranış kurallarının Osmanlı'dan miras kalan esintiyle geleneksel bir kuralcılığa sahip olduğu kabul edilmektedir.
Beden Dili
* Tokalaşmak iyiniyeti ifade eden bir selamlaşma mesajı olsada bazı yörelerde farklı cinsiyettekilerin tokalaşması hoş karşılanan bir davranış değildir.
* Türk insanının birbirine oldukça yakın mesafede konuşmaktan hoşlanması yabancı kültürlerin çoğu için sıradışı bir iletişim metodudur.
* Birisini parmakla göstermek büyük kabalıktır
* Yaşça büyük birisinin karşısında bacak bacak üstüne atmak ve ayakları göstermek saygısızlıktır.
* Görüşme esnasında göz temasına büyük önem verilir. Bunun karşıdakini ciddiye almanın göstergesi olduğu kabul edilir.
Başla yapılan hareketler
* Başın aşağıya doğru hareket ettirilmesi EVET anlamı taşır
* Göz bebeklerinin açılarak başın yukarıya kaldırılması yada sağa sola hareket ettirilmesi hoşnutsuzluğu belli eder ve HAYIR anlamı taşır. Bu hareket genellikle damaktan çıkan " ncssk " sesiyle yapılmaktadır.
* Kucaklaşmak ve öpüşmek kabul edilir bir hareket olsada karşı cinsle yapılması pek hoş karşılanmaz
* Yemekten sonra dişlerin karıştırılması kabalıktır. Bu hareket illaki yapılacaksa ağzın kapatılması gerekmektedir.
Toplantılar
* Tokalaşma dostça yapılmalıdır
* Görüşme bittiğinde de tokalaşma yapılmalıdır
* Dost ve yakınlar birbirlerini sağ ve sol yanaklarından öperler
* Eğer bu samimiyete sahip olmayanların öpüşmesi doğru bir hareket olarak kabul edilmez
* Küçük çocuk yada yaşça küçük gençlerin el öpmesi adettir.
* Bir ortama girildiğinde tanıştırılma seromonisi yapılmamışsa ilk önce mekandaki en yaşlı insanın hatırı sorulur.
* Bir yere girildiğinde mutlaka selam verilmelidir.
Hediye İşi
* Hediye alışverişi bir davranış kuralı değildir. Fakat yinede ilk kez davet edilen yere hediyesiz gitmek " eli boş geldi " deyimiyle karşılanır.
* Türk adetlerinde akşam yemeği samimi ilişkinin başlangıcıdır.
* Ziyaret edilen kişiye hediye götürmek takdir edilen bir davranıştır. Özellikle yemeğe davet edinilen eve hediye götürmek önemsenen bir gelenektir.
Hediye olarak neler getirilir
* Baklava yada benzeri tatlılar
* Bir kutu çikolata
* Çiçek
* Bir şişe şarap ( Evsahibinin içki içiyor olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir )
Akşam Yemeği
Türk adetlerine göre restaurantlar yada yemekli toplantılar ilişkilerin ilk inşa edildiği yer olarak kabul edilmektedir.
* Yemeğe davet edenin hesabı ödemesi bir gelenektir. Hesabın ortak ödenmesi Türk kültüründe yer bulmamıştır.
* Hesabın ödenmesinin teklif edilmesi nezaket olarak kabul edilir ama asla ısrar edilmemesi gerekir. Bunun yerine yemeği ısmarlayana teşekkür edilir ve bir sonraki yemek için davet edilir. İkinci yemek için unututlmaması gereken bir husus vardır. Restaurantlar hesap faturasını her zaman masadaki Türk'e getirmektedir. Davet eden yabancı dahi olsa bu garsona söylenmelidir.
* Türkler sıkı sigara tüketicisidir. Hatta " Türk gibi sigara içiyorsun " deyimi bir çok kültüre deyim olmuştur. Yemek öncesi, esnası ve sonrasında sigara içilmesi yabancıları her zaman şaşırtmaktadır.
* Rakı Türk yemek geleneğinin önemli bir parçasıdır. Rakı içmeyi kabul eden misafire diğer içkilerden çok daha güçlü ve sarhoş edici etkisinin olduğu hatırlatılmalıdır.
* Yemeklerden sonra tatlı, çay ve kahve ikramı adettir. Özellikle kahve ikramında kahvenin tatlı, orta yada şekersiz içilebildiği misafire söylenmelidir.
* Türk kahvesi içiminin diğer kahveler gibi sıradan olmadığı, belli bir ritueli olduğu misafire söylenmeli; bu rituel anlatılmalıdır.
Kıyafetler
* Türkiye'de kaliteli restaurant yada benzeri mekanlara resmi ve özenli kıyafetle gidilir. Blucin, tişört tarzı spor kıyafetler seçkin mekanlarda hoş karşılanmaz.
* Kıyafetin ilişkilerin kurulması, sürdürülmesi yada ciddiye alınılmasında önemli bir rolü vardır.
* Sahillerdeki mekanlara giderken rahat kıyafetler giyilebilir ve hatta plajda üstsüzde güneşlenilebilir.
* Batı tarzı resmi kıyafet tarzı ciddi toplantı yada mekanlar için kabul edilen giyim tarzıdır.
İş Toplantıları
* Türk insanı genellikle tanıdık yada sevdiği insanlarla iş yapmayı tercih ederler. Bu nedenle ilk toplantının sosyal ve samimi bir havada geçmesi çoğu yabancı için şaşırtıcı olmaktadır.
* Türk iş insanının doğru elektrik alıp etkileşim kurabildiği insanlarla iş yapmayı kabul eder bir yapıya sahiptir.
* İyi sunulan bir sunum ve hitabet önemli bir faktör olsada Türk iş dünyasında nihai kararı sağlayan parametre değildir. İş görüşmelerinde doğrudan pazarlığa girilmez.
* Futbol konusu diyalog kapılarını açan en önemli konudur.