AFROTURK IMPACT INVESTOR B-CORP

COLOURS, RACES AND RELIGIONS ARE NOT OUR MATTERS !

MACRON NEDEN CILDIRDI?


Önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılının son günlerinde Tunus ardından 2020 ocak ayı içerisinde Cezayir, Gambiya ve Senegal seyahatlerini izledik. Ardından 2020 yılının temmuz ayı Dış İşleri Bakanı Mevlud Çavuşoğlu Togo, Nijer ve Ekvator Ginesi’ne resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bir hafta öncede Gine Bissau, Mali ve Senegal’i ziyaret etti.

9 ayda 9 farklı Afrika ülkesine üst düzeyde ziyaret. 2005 yılına kadar Afrika’yı açlık, kuraklık, gelişmemişlik, aids vs gibi güdümlü ters algılarla tanımış, küçük görmüş bir ülke için ardı  ardına Afrika ziyaretleri tam anlamıyla bir rekor.

9 ülkenin 9’ununda ortak özelliği eski Fransız sömürgesi olması diyebilir; hatta bizimkiler Fransa Devlet Başkanı Macron’la hırlaşıyor o yüzden onun oyun alanına girerek boy gösterisi yapıyorda diyebilirsiniz. Hatta Libya zıtlaşmasının sebep-sonuç ilişkisi şeklinde bir görüşte verebilirsiniz. Gelin şimdi ben size yıllardır Afrika’da ticaret ve yatırımlar yapan birisi olarak; şu ana kadar ulusal kanallarda yada gazetelerde rastlamadığınız farklı bir perspektif vereyim:

Fransızlar Afrika kıtasındaki sömürgelerine bağımsızlıklarını ama savaşla ama sulhla verdi vermesine lakin Francophone stratejisi altında çok daha acımasız bir sömürüye başladı. Öyle madenini, toprağını sömürüyorda değil. XOF (Batı Afrika Frangı) ve XAF (Orta Afrika Frangı) yada ortak ismiyle sefa (CFA) adını verdikleri bir para birimi vesilesiyle tamamen finansal bir sömürü bu. Hatta Amerika’nın doları tüm dünya ekonomileri üzerinde silah olarak kullanmasındanda vahşi bir şekilde. Son 40 yılda artan bu vahşi finansal sömürünün akıl hocasının Jacques Attali denilen bir “şerpa” olduğunu hatırlatıp devam edelim. (Bay Macron bu zatın eski elemanıdır)

56 Afrika ülkesinin 14 tanesi tamamı Fransız Merkez Bankası kontrolünde olan CFA kullanıyor. Bu 14 ülkenin tamamıysa altın, elmas ve petrol kaynakları zengini hatta çoğu yılda 2-3 kez tarımsal hasata elverişli toprakların sahibi ama diğer tarafta da dünyanın en fakir ülkeleri listesinin en üstündeler. Fransa, gelmiş geçmiş en rezil politika olan Francophone stratejisi gereği bu 14 CFA kullanan ülkenin milli gelirlerinin yarısını her yıl BDF yani Fransız Merkez Bankasında bloke edip; kendi halkının keyfi için kullanıyor. Gerekçe CFA’nın sözde garantörü olması. CFA’nın Batı Afrika tarafı kullanıcısı (XOF) olan ülkeler en sonunda 2 yıl önce isyan ederek; Batı Afrika Ekonomi Birliğini (ECOWAS) toplayıp ortak para birimi ECO kullanılması noktasında ikna ettiler. Yani resmen Fransız finansal sömürüsüne bayrak açtılar. Yetmedi; Fransa’ya çağrıda bulundular. Dedilerki; ECO’ya geçtiğimiz anda şu ana kadar CFA para birimi garantörü sıfatıyla bizden gasp ettiğin tüm paraları geri vereceksin. Öyle milyon, milyar Euro yada Dolar değil hani ha. Onuda bırakın; Fransa bu parayı iade ettiği an Fransız halkı yiyecek ekmek bulamaz. Çünkü ECO’ya geçmek üzere olan 8 Batı Afrika CFA (XOF)kullanıcısı eski sömürge ülkeden gasp edilen paralar Fransız GSMH’sının 78,3% ünü oluşturuyor. E şimdi diğer CFA kullancısı (XAF) 6 ülkeninde finansal bağımsızlık trendini takip ettiğini düşünsenize.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bana göre son yılların en başarılı Dış İşleri Bakanı Cavuşoğlu’nun ziyaret ettiği ülkeler bunlar. Rastgele seçilmediler. Heleki sırf Fransa’ya gıcıklık olsun diye hiç değil. Macron ve dahili Attalistler çıldırmayacakta kim çıldıracak şimdi! Peki sadece bu kadarmı? Hayır değil.

15 Haziran 2020 tarihinde Libya başlığıyla yazdığım bir makalem var. Orada “Amazigh” konusunu işlemiştim. Erdoğan ve Çavuşoğlu’nun ziyaret ettiği şu ülkeler varya; ha işte Ekvator Ginesi haricinde hepsi “Amazigh toplumunun yaşadığı kadim Azawad ülkesi” kuşağının ülkeleri. Bu kuşak öyle bir kuşakki Akdeniz Afrika’sı ülkelerinin yeni dönem kaderi. Fransa güdümlü başkanı indiren cuntanın ülkesi Mali’de bu kuşağın merkezi durumunda. Askeri darbeye rağmen ziyaretin altındada bu yatıyor zaten. Velasılı mesele gaddar Francophone’u, kazan-kazanlı Turkofone’a döndürme meselesidir.

https://www.hurgazete.web.tr/kose-yazilari/serdar-manga-yazdimacron-neden-cildirdi.html

: 18 / 09 / 2020
: 0




: ZIT EŞİTLİKLERDEN ARINMAK GEREK
: LIBYA






RENK, IRK VE DİN KONULARIYLA ASLA İLGİLENMİYORUZ !

 

 

-

: Omn Portal

AFROTURK FACEBOOK PAGE