AFROTURK IMPACT INVESTOR B-CORP

COLOURS, RACES AND RELIGIONS ARE NOT OUR MATTERS !
Üye İşlemleri
Kullanıcı adı
Şifre

TAREK AL MULLA: KIBRIS-MISIR DOĞAL GAZ HATTI ANLAŞMASINA ÇOK YAKINIZ


Mısır Petrol Bakanı Tarek el-Mulla, 2018 yılının ortalarından önce Avrupa Birliği (AB) ile Kıbrıs'tan Mısır'a giden bir doğal gaz hattının kurulması için bir anlaşma imzalanacağını ve bundan en büyük yararı AB'nin göreceğini açıkladı. 


Londra'daki Petrol Haftası konferansına katılan Bakan, Kıbrıs'tan Mısır'a uzanan bir boru hattının kurulması için Kıbrıs hükümeti ile bir ön anlaşma imzalandığını ve hükümetler arasında müzakerelerin devam ettiğini söyledi. Ayrıca, Mısır ve Yunanistan'ın petrol ve doğalgaz alanlarında çok sayıda anlaşma imzalayacaklarının altını çizdi.


Bu bağlamda Mısır, Ürdün ve Irak'la olan yakın işbirliğinede başlık açan Tarel Al-Mulla; Irak ham petrolü ve doğalgazının Mısır'a Ürdün üzerinden taşınması için Ürdün ve Irak hükümetleriyle anlaşmaya varıldığını duyurdu.


Mısır petrol bakanı, enerji konusunun uluslararası işbirliği, resmi ittifaklar ve yeni paarlar için son derece önemli olduğunun altını çizerek; 2020 den sonra enerji talebini hesap eden Avrupa için Mısır'ın petrol ticaret ve nakliyesi noktasında merkez ülke olmasının önemine değindi.

Mısır'ın petrol piyasasında devrim yaratmak adına küresel rekabet edebilir hale getirilmesi için çok fazla çalışma yürüttüklerini söyleyen Mulla, bu çalışmanın en önemli özelliklerinden bazılarının, Mısır'ı petrol ve gaz pazarında bir merkez haline getirerek enerjide stratejik bir oyuncu olduğunun anlaşılması olduğunu açıkladı: Ya üretim yada ithal edilen petrolü Mısır'ın ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra aktarmak!

Mulla, Mısır'ın stratejik konumu ve Suveyş Kanalının işletmecisi olması dolayısıyla en doğru enerji merkezi olmasının haklılığına değindi.Ayrıca, ülkenin ham petrol, petrol ürünleri ve doğalgaz taşımacılığı, depolaması ve satışı için gerekli olan altyapıya sahip olduğunu söyleyen Mulla, bu altyapının Asya, Orta Doğu ve Avrupa'ya mal taşınması noktasında lojistik merkez olma hedefiyle yapılandırıldığını belirtti.

"Mısır petrol ve enerji alanında övünç duyduğu kolay depolama ve taşıma üstünlüğü dışında Afrika petrolü için ikinci büyük yerel pazar olma özelliğinede sahip.

Akdeniz ve Kızıldeniz'deki Ain Sokhna sahalarındaki araştırma çalışmalarımızla birlikte çok sayıda alt yapı projemiz devam ediyor. Damietta ve Edku doğalgaz çevrim istasyonlarımız, boru yenileme çalışmaları ve inşa edilen limanlar gibi çalışmalarımız Mısır'ın uluslararası enerji ve ham petrol pazarında lider bir oyuncu olmasına katkıda bulunabilecek faktörlerdir."


Mısır ve Kıbrıs'ın, 2009 yılında, ülkeler arasındaki ilişkileri güçlendirmeye yönelik bakanlar seviyesindeki toplantılarla başlattığı enerji alanında güçlü bağlar var. O zamandan buyana Kıbrıs'doğal gaz ithalatını artırıyor, Mısır Kıbrıs'ı Avrupa'ya ihraç köprüsü olarak kullanıyor ve Mısırlı mühendislerimiz Kıbrıslı mevkidaşlarına petrol ve doğal gaz çıkarma teknikleri konusunda eğitim veriyor.

Kıbrıs, Mısır ve Yunanistan hükümetleri başta enerji başlığı olmak üzere yakın tarihtekilerin dışında 2014, 2015 ve 2017 yıllarında zirve toplantıları gerçekleştirdiler.

En son üç ülke Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşe'de Doğu Akdeniz'in hidrokarbon rezervlerinin değerlendirilmesi konusunu ve karşılıklı yarar sağlayan enerji projelerini tartıştı.

Haber tarihi: 27 / 02 / 2018
Haber Yorumları: 0




Sonraki: ERDOĞAN SUDAN'IN SEVAKİN ADASINI ZİYARET ETTİ






RENK, IRK VE DİN KONULARIYLA ASLA İLGİLENMİYORUZ !

 

 

İçerik RSS: - Haberler: RSS:

Yazılım: Omn Portal

AFROTURK FACEBOOK PAGE